Smithov sistem ventilacije za še manj rošenja

Slabo vreme vpliva na slabo voljo vseh ljubiteljev smučanja, še huje pa je, če se povečana vlažnost odraža tudi na stekelcih naših smučarskih očal. Rošenje stekelc namreč še bolj poslabša naše vidno polje in smučanje je kar naenkrat daleč od užitka. Smith je ta problem odpravil z serijo tehnologij, kar je naredilo njegova očala ena najbolj sofisticiranih na trgu, kar se tiče boja proti rošenju stekelc.

Sistem proti rošenju je sestavljen iz dveh delov:

1. sistem ventilacije

Tako imenovan Airflow sistem pasivne zračne ventilacije občutno poveča pretok svežega zraka v lečah, da se notranja stran stekelc ohranja suha. Posebne odprtine pa so tudi zaščitene z pol-porozno zaščito, ki preprečuje vdor dodatne vlage v očala. Nekatera očala Smithove kolekcije se ponašajo še z dodatnimi zračnimi regulatorji, s katerimi lahko še povečamo pretok zraka. Če ta sistem združimo še z popolnoma združljivimi Smithovimi čeladami, je sistem popoln.

 

2. sistem večjih stekelc

Osnovna fizika veli, da bo na večji površini ista količina vlage prej izhlapela in na tem gradi tudi Smith. S to logiko so se lotili gradnje Fog-X stekelc, ki so zgrajene na mikrohidrofilni osnovi. Laboratorijska testiranja so tako pokazala, da standardna stekelca proti rošenju zdržijo 30-50 sekund, medtem kot Fog-X stekelca zdržijo do 120 sekund.