RCS Carbonlite Skating smučka z luknjo

Fischerjeva tehnologija napreduje vse bolj in bolj in tako so pri Fischerju ustvarili najlažjo tekaško smučko na svetu za najboljše tekače. Rep in konica smučka sta tako narejena iz karbonskih vlaken. Zmanjšanje teže na repu in v konici zmanjša inercijo, kar povzroči več hitrosti in boljšo ekonomijo gibanja. Fischer postavlja nove standarde s smučko, ki ima v krivini LUKNJO. S tem ponovno dokazuje, da je globalni “leader” v nordijskem smučanju. RCS CARBONLITE SKATING Z LUKNJO prinaša med tekmovalce in ljubitelje teka novo prednost: najnižjo inercijo pri vibracijah v krivini smuči, kar je ena najpomembnejših zahtev vseh tekmovalcev.


Problem: vsak skating (drsni) odriv povzroči vibriranje krivine smuči oz. njeno gibanje v horizontalni smeri, ki je podobno nihalu. Krivina, ki je težja, zahteva več energije, da se smučka vrne v osnovni (umirjeni) položaj.

 

Rešitev:  z novo konstrukcijo krivine z luknjo, je Fischer zmanjšal težo krivine za 5 gramov. Pri tem se uporablja posebna sestava karbonskih vlaken, ki zagotavljajo čvrstost smučke.  

Učinek: manj energije je potrebno, da se smučka vrne v začetni (miren) položaj. To omogoča večjo natančnost in frekvenco drsnih korakov.

 

Fischer pri tehnologiji izdelave smuči z luknjo upošteva fizikalne zakonitosti o inerciji in masi. Tu je potrebno upoštevati tudi dejstvo, da daljša in težja ročica povečujeta inercijo oz. vztrajnostni moment krivine smuči. Ker je smučka z luknjo v krivini lažja, se tako-imenovani “swingweight” oz. nihanje smuči pri vsakem odrivu zmanjša.

Smuči brez luknje imajo zaradi večjega nihanja krivin manj konstanten vzorec drsnih korakov. To pomeni, da je kot smuči drugačen pri vsakem odrivu. Slabost tega je seveda dodatna izguba energije pri uravnavanju kota in idealnega ravnotežnega položaja

   

Smuči z luknjo zaradi zmanjšanega nihanja krivine omogočajo, da so drsni koraki veliko bolj enakomerni in izvajani pod bolj enakim kotom, ki naj bi bil optimalen za vsakega tekmovalca. To pomeni, da je kot med obema smučkama na pogled enak pri vsakem drsnem koraku. Prednost je torej v tem, da je vsak odriv lahko bolj optimalen in usmerjen v pravo smer.

Fischer je še enkrat dokazal, da so enostavne rešitve, v povezavi z visoko tehnologijo izdelave, najbolj učinkovite.  Zmage v svetovnem pokalu, Olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih v nordijskih disciplinah pa to vedno znova dokazujejo.