Fischer Vacuum FIT – novi standardi smučarskih čevljev [VIDEO]

1. VACU-PLAST
2. PROCES POPOLNE PRILAGODITVE
3. KORAKI DO POPOLNE PRILAGODITVE
4. POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA

Vacuum FIT so prvi smučarski čevlji, ki se zares prilegajo stopalu. Vacuum FIT je patentirana tehnologija, ki je bila zmagala na podelitvi European Ski Award. Tehnologija omogoča, da se školjka smučarskega čevlja popolnoma prilagodi anatomiji kateregakoli stpala. Vacuum FIT je že uporabljena s strani najboljših smučarjev v svetovnem pokalu na najvišjem nivoju, požela pa je velike uspehe in pohvale. Prejšnji, neprilagodljivi material je bil nadomeščen z novim, imenovanim VACU-PLAST, patentiranim s strani Fischerja. Proces prilagajanja lahko prestane do 5-krat v posebnem, a udobnem postopku na posebni napravi. VACU-PLAST je prav tako poseben zaradi temperaturne stabilnosti, tako školjka ohrani svoje lastnosti tudi v nizkih temperaturah, kar pomeni, da v vseh pogojih zagotavlja maksimalno udobje. Kar pa je seveda najpomembneje: maksimalna prilagoditev pomeni tudi idealen prenos moči in s tem hitrejšo reakcijo smuči.

1. VACU-PLAST
Vacu-plast je Fischerjev patentiran Hi-Tech polimer, ki je uporabljen prvič za Vacuum čevlje. Oblikovan je bil posebej za sektor smučarskih čevljev, poseben pa je zaradi svojih lastnosti: se oblikuje pri 80°C, stabilen pri nizkih temperaturah, lahek in bolje absorbira vibracije.
Material pravtako ohrani svoje lastnosti po večih segrevanjih. Za primerjavo z konvencionalnim materialom, ki se je do zdaj uporabljal pri uporabi školjk: če se temperatura spusti iz +20 na -20°C, postane “stari” material 400% bolj tog, medtem ko je sprememba togosti pri VACU-PLASTU le 200%.

2. PROCES POPOLNE PRILAGODITVE
Najprej je VACUUM FIT školjka segreta na 80°C. Posameznik si nato obuje čevelj, skupaj z vložkom. Nato sta na oba čevlja nameščena t.i. ohladitveni in kompresijski nastavek, posameznik pa se fiksira na VACUUM FIT napravi, ki jo je Fischer izdelal le za ta namen. Ta naprava je srce celotnega prilagoditvenega procesa. Kompresiran zrak oblikuje celoten čevelj z namenom, da se popolnoma prilagodi liniji stopala, čevelj pa ohrani svojo obliko, ko se ohladi. Ta proces se lahko ponovi do 5-krat, da se res zagotovi popolna prilagoditev stopalu

3. KORAKI DO POPOLNE PRILAGODITVE

1. Ugotovite svojo velikost in trdoto čevlja, ter ga pomerite. Ta pod nobenim pogojem ne sme biti premajhen. Preverite, če je vaš nagib naprej OK ali pa odstranite nastavek, ki povečuje nagib. V primeru, da imate široka meča, prestavite zaponke naprej.

2. V primeru deformacij na stopalu (izbočena kost,…) zavarujte kraj deformacije s posebnim vložkom oz. zaščitno peno, preden se čevlji oblikujejo.

3. Nato stopite na VACUUM FIT napravo in nastavite pravilno širino (širina bokov), prav tako nastavite nagib, ki je ustrezen vašemu smučarskemu znanju in trdoti vašega čevlja. Ta se giblje med 14° in 17°.

4. Nastavite si pravilen pritisk zraka. Kategorije so naslednje:
-pozicija 1, Sport: <100mbar
-pozicija 2, Performance: <200mbar
-pozicija 3, Race: <300mbar

Preverite, da so hladilni vložki hladni, ti morajo biti v hladilniku (ki se nahaja pod Vacuum Fit napravo) najmanj 30 minut pred postopkom.

5. Nato odstranite notranje vložke iz čevlja. Nato zunanji čevelj damo v pečico, katere temperatura ne sme presegati 80°C, zato je priporočljivo, da uporabljate le Fischer VACUUM pečico. Čevelj se mora segrevati 10 minut, tekmovalni čevelj VACUUM RC4 pa potrebuje 12 minut v pečici. Ko preteče potreben čas, vzemite čevlje iz pečice in vstavite vložke.

6. Obujte VACUUM smučarski čevelj. Zapnite zaponke, vendar te ne smejo biti premočno zapete! Prek čevljev nadenite hladilne vložke, nato pa še kompresijske vložke. Nato stopite na VACUUM FIT napravo in nagnite kolena do fiksirne ročice.

7. Z adapterjem povežite kompresijske vložke z napravo in poskrbite, da so vsi ventili zaprti. Nato napravo nastavite na zračni pritisk, ki ste ga izračunali prej in pritisnite »Start«, naprava pa bo začela uravnavati pritisk v vložkih.

8. Po 7 minutah je zrak avtomatsko izčrpan iz vložkov. Postopek je zaključen in vaš čevelj oblikovan perfektno po vaši nogi. S smučanjem pa morate počakati še 12 ur, da se VACU-PLAST material dokončno skristalizira.

4. POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA

Katere širine se da doseči z VACUUM FIT postopkom?
– VACUUM RC4 Pro 130, 150 -> 91-99 mm
– VACUUM 110, 130, Trinity 110 -> 93-103 mm

So to vse Fischerjevi patenti?
Da, tako material, kot VACUUM FIT tehnologija sta patentirana. Material VACU-PLAST je Fischerjeva invencija.

Lahko uporabim tudi tradicionalne metode, da prilagodim čevelj?
Tradicionalne metode,kot je rezanje ali brušenje čevlja je možno, vendar je postopek veliko bolj počasnejši in ne tako natančen. Čevelj se lahko tudi »podaljša«, saj material to dopušča, v primeru štrlečih kosti ali »problematičnih con«, pa se pred postopkom namesti posebna zaščitna pena. Četudi se vaš čevelj ne prilagodi popolnoma, lahko postopek ponovite in zaščitno peno nastavite pravilneje.

Na kaj moram paziti med postopkom?
Da pravilno nastavim zračni pritisk < 100 mbar Sport, < 200 mbar Performance,< 300 mbar Race (več pritiska se lahko uporabi za ožja stopala, manj za širša), pravtako se med procesom oblikujejo notranji vložki, posebno pa je treba paziti, da pravilno namestimo zaščitno peno.

Ali postopek spremeni nastavitve čevlja z vezmi?
Ne, nastavitve se ne spremenijo, saj je na dnu čevlja več materiala, prav tako pa je čevelj med postopkom fiksiran na napravi.

Kaj moram storiti v zvezi z »cantingom«?
»Canting« ni potrebno prilagajati, saj se to prilagodi med samim postopkom. Za podložne vložke oz. plošče je treba poskrbeti prej.

Lahko kombiniram VACUUM FIT z drugimi popravnimi metodami?
Da, lahko z individualnimi vložki za stopala. Kakorkoli, najprej je treba oblikovati vložke za stopala. Če se priporoča »foam« notranji čevelj, je treba najprej oblikovati VACUUM FIT čevlje z navadnimi vložki oz. notranjimi čevlji, šele nato se vstavi »foam« notranji čevelj. »Palau« vložki se ne priporočajo za ta postopek, ker so preveč prostorni.

Zakaj ime VACUUM?
Ker ni zraka med školjko in stopalom!

Zakaj noben do sedaj še ni pomislil na material, kot je VACU-PLAST?
Fokus je premajhen, da bi kemijska industrija investirala v tak razvoj. Prav tako imamo v Fischerju know-how v krvi in smo pripravljeni na inovacije.

Kakšna je razlika v primerjavi z »foamingom«?
Školjka je končana že pred »foaming« procesom. Prazni prostori so nato zapolnjeni z »foamom. VACUUM FIT začne že pri osnovi – oblikuje se školjka, kar naredi »foaming« nepotreben. Če pa že imamo »foaming« vložke, je potrebno najprej izvesti VACUUM postopek, šele nato »foaming«, počakati pa morate en dan, da se VACU-PLAST dokončno skristalizira.

Kako se bo to odražalo v naslednji kolekciji?
VACUUM-FIT bomo razširili in dodali modele, ki pokrivajo vse oblike stopala. VACUUM-FIT vidimo v isti luči, kot SOMA-TEC, revolucionarni tehnologiji, ki pokriva celotno našo kolekcijo.

Kolikokrat je lahko čevelj preoblikovan?
Čevelj je lahko oblikovan kakor hočete vi, saj se sama sestava materiala s tem ne spremeni. Kakorkoli, čevelj ne bi smel iti skozi postopek več kot 5-krat, saj se lahko luknje pri zaponkah razširijo bolj, kot je to zaželeno.

Lahko uporabim podložne plošče pod peto na VACUUM čevlju?
Uporabijo se lahko 3mm plošče, vendar morajo biti vstavljene pred procesom.

Kako dolgo morajo biti čevlji v pečici?
– VACUUM 130, 110, Trinity 110 10 mins
– VACUUM RC4 Pro 150, 130 12 mins
Če bodo segreti tudi notranji vložki (to pomeni, da se minimalno prilagodijo tudi vložki), morajo biti čevlji v pečici še 2 minuti dlje.

Koliko rabijo čevlji, da se ohladijo?
Če so hladilni vložki mrzli, je 5 minut dovolj, drugače potrebuje čevelj 7 minut. Po ohladitvi se čevlji ne smejo uporabljati 12 ur, saj se mora VACU-PLAST material še skristalizirati.