Deuter – zgodovina podjetja

 

DEUTER 1898-2012

DEUTER obstaja že 114 let. Leta 1898, ko je bila firma Deuter ustanovljena, so bili gorništvo, pohodništvo in “outdoor” športi nasploh, na zelo nizki stopnji razvoja. V 110 letih pa je Deuter postal sinonim za te športe in pomemben partner vseh, ki se s temi športi ukvarjajo profesionalno, ali pa na rekreativnem nivoju. Ves čas je Deuter razvijal svoje proizvode v skladu s potrebami uporabnikov in v skladu z možnostmi novih tehnologij. Izdelki so iz leta v leto dobivali novo uporabno vrednost. 

Začelo se je z nemško pošto. Hans Deuter je dobil naročilo za poštne vreče in poštne torbe. Kmalu zatem je sledilo naročilo nahrbtnikov za vojsko. V tridesetih letih prejšnjega stoletja pa se je Deuter  usmeril v gorništvo in legendarni nahrbtnik »Tauern« se je dokazal tudi na odpravi leta 1934 na Nanga Parbat. Seveda je sledilo še mnogo odprav, ki so s svojimi izkušnjami dodale pomemben kamen v mozaik razvoja nahrbtnikov DEUTER.

Na osnovi prvih Himalajskih izkušenj, sega v ta leta prva ideja o lahkih nahrbtnikih, ki omogočajo lažjo hojo in rokovanje. V Deuterju so te izkušnje že takrat s pridom uporabljali, saj so vseskozi opremljali ekspedicije v Himalajo in druga gorstva.
Na osnovi odličnih proizvodov je Deuter  leta 1971 postal največji proizvajalec nahrbtnikov in večnamenskih torb v Nemčiji. V sedemdesetih letih so tudi prenehali s proizvodnjo šotorov in se v popolnosti posvetili nahrbtnikom. Raziskave materialov, uporaba v praksi in spremljanje tehnološkega razvoja, so botrovali pomembnim inovacijam. Sistemi »Aircomfort«, »Aircontact«, Airstripes, »Alpine back«, »Futura«, »AC lite« in še nekateri drugi so pustili in puščajo neizbrisno sled v razvoju nahrbtnikov, ki so v današnjem času seveda čedalje bolj izpopolnjeni.

Še en dokaz več, da je Deuter vedno korak pred konkurenco, se je pokazal leta 1990, ko so prvi razvili nahrbtnik za gorsko kolesarjenje in kasneje to kolekcijo vseskozi izpopolnjevali.


V zadnjem času pa igrajo pomembno vlogo tudi ženske in Deuter se prilagaja tudi njihovim zahtevam in značilnostim. Najboljše med njimi, kot je Gerlinde Kaltenbrunner, plezajo na najvišje vrhove in so v svojih podvigih enakovredne moškim. Tudi zato je Deuter kolekcija 2008 zelo poudarjeno usmerjena in prilagojena ženskam 

Danes je Deuter ena izmed najpomembnejših svetovnih blagovnih znamk na področju nahrbtnikov. V svoji kolekciji imajo širok spekter nahrbtnikov, ki lahko zadovolji potrebe vsakega posameznika