Deuter in bluesign standard

Naši produkti so narejeni za v naravo – v gore in gozdove. Narava je naša inspiracija in dom, zato čutimo odgovornost, da jo ohranimo. Naš glavni fokus je zato vzdržnost naših produktov. V zadnjih letih smo tdo delali na celotnem ciklu proizvajanja – od prvih skic, do same dostave – in ga poskušali narediti čimbolj okolju prijaznega. Vsekakor se zavedamo, da je to dolga pot sestavljena iz majhnih korakov, verjamemo, pa da je prava pot za prihodnost.

Na poti nas čaka veliko ovir, saj ta pot ni najlažja. Ne delamo kompromisov, ko gre za praktičnost, funkcionalnost, kvaliteto in vzdržnost produktov, saj se zavedamo, da je od nas odvisna tudi sama varnost uporabnika.

Naši nahrbtniki in pripomočki so proizvedeni v Vietnamu s strani našega partnerja Duka. Podjetje je certificirano z okoljskim standardom ISO 14001. Ponosni smo na dejstvo, da je Duke prvi azijski proizvajalec nahrbtnikov, ki je postal bluesign ® sistemski partner v februarju 2011. Naš proizvajalec spalni vreč na Kitajskem je postal blusegin® partner v aprilu 2012. Tako vsi naši proizvajalci delujejo v skladu z bluesign® standardom, trdo delamo na tem, da se nam pridružijo tudi ostali njihovi dobavitelji. Tako bi celotna dobavna veriga postala bluesign® certificirana.

Kaj je sploh bluesign® standard?

Bluesign® je najstrožji standard na svetu, kar se tiče zaščite okolja, varnosti pri delu, ter zaščite potrošnikov. V primerjavi z ostalimi ekostandardi, bluesign® standard ne testira le končnega izdelka in njegov vpliv na zdravje potrošnika, temveč testira vsako komponento končnega produkta –od vstopnih surovin do izdelka na polici.

Tako bluesign® zahteva vpogled v vse nivoje produkcijskega procesa, kar vključuje pregled surovin, energije, vode, pa tudi aditivov, kemikalij in kompoment, ki zadevajo varnost pri delu. Temelj testiranja so neodvisni strokovnjaki, proizvajalec pa lahko postane bluesign® partner le, če zadovoljuje vse zahteve.

Bluesign® tako zagotavlja zaščito potrošnika in okolja ne samo na koncu proizvodnega procesa, temveč skozi celoten proces. Standard ima dva različna nivoja oznake: »bluesign® approvedˇoznaka pomeni, da je 90% tkanin v končnemu izdelku, odobrenih s standardom bluesign®. Ostalih 10% ne sme imeti direktnega kontakta z kožo. Oznaka »bluesign® product pa označuje produkt, ki je sestavljen iz 95% bluesign® tkanin, bluesign® odobreni pa mora biti tudi 30% ostalih elementi kot so zadrge, gumbi,…  Ostalih 5% ne sme imeti permanentnega stika z kožo.

Seveda je za Deuter to zelo zahtevno področje. Lažje je narediti navadno majico z enostavnim tiskom iz 100% bombaža v skladu z bluesign® standardom, kot pa nahrbtnik, ki je sestavljen iz 220 elementov!